Altos de Oriënte - Medellín

Scholencomplex van een basis- en een kleuterschoolgebouwen met sportplaatsen, hoog op de hellingen van de miljoenenstad Medellín

Officieel is de naam van deze school Leon XIII.

Op 2750 meter hoogte, nabij de stad Medellin, bouwde HOGAR dit project in 2007.

Daarvoor was men aangewezen op een klein houten optrekje waarin 70 kinderen les kregen. Ze waren verstoken van alle elementaire dingen zoals boeken, schriften, pennen, potloden, papier etc. Toiletten waren er niet. De kinderen wonen in krotten verspreid over de omgeving. In 2007 waren er ongeveer 360 families met naar schatting 1100 kinderen, vluchtelingen voor het geweld in de provincies Antioquia, Choco, en Santander. Veel families hebben vaak alleen de moeder nog. Vader is vermoord of naar elders vetrokken. Nu, in 2018, zijn er ongeveer 500 families en 1500 kinderen. Allemaal redenen om een grote school te bouwen en deze te blijven onderhouden. Om er te komen is een 4 wheel drive auto een noodzaak.

60 Leerlingen in een klaslokaal is vrij normaal!

HOGAR heeft samen met Fausto, een plan van aanpak opgesteld. Om aan zoveel mogelijk wensen te voldoen werd het plan in 4 fasen opgedeeld. Fase 1 bestond uit de nieuwbouw van de school zoals deze aan werd getroffen. Dit gebouw werd in 2008 geopend en bood al ruimte aan 210 kinderen! Fase 2 betrof de bouw van een kleuterschool voor de kleineren. 70 kinderen krijgen daar nog steeds les. Fase 3 is het sportcomplex, gelegen te midden van de beide gebouwen. Fase 4 was in 2011 klaar en bood ruimte aan 35 kleutertjes en baby’s. Naast de schoolgebouwen is de grond afgevlakt en werd een voetbalplaats gecreëerd.Een gebouwd hoog houten hek moet zorgen dat de bal niet naar beneden verdwijnt!

HOGAR bezoek nog elk jaar deze school en zorgt voor educatieve materialen, schoonmaakmiddelen, sanitaire benodigdheden en eten. Ook heeft HOGAR de keuken volledig ingericht en gezorgd voor niet alleen pannen en bestek maar ook voor een grote koelkast, vrieskist, sapmachine van 10 liter etc. De gym/sportplaats is van beton met aan elke kant een basketbalnet. Matrassen met het HOGAR-logo helpen om het gymmen aangenamer te maken. HOGAR is uitermate trots op deze school.  Bij ons bezoek in 2018 telde de school 330 leerlingen. Het grootste lokaal is van een tussenmuur voorzien zodat men er een klas bij heeft. Want 60 Leerlingen in een klaslokaal is vrij normaal!

gerelateerde projecten

Altos de Oriente - Medellín

Altos de Oriente - Medellín

San Nicolas - Medellin

San Nicolas - Medellin

Stichting-Hogar is niet-commercieel, en onafhankelijk dankzij uw steun. We rekenen op u.

Hogar beschikt over een ANBI-status
ANBI-logo

Wij gebruiken alleen technische en functionele cookies. En analytische cookies die geen inbreuk maken op je privacy.